2015. október 2., péntek

Lakitelek vs. Makó, avagy egy városi gyerek véleménye a falunkról...

Miután ideköltöztünk 2013-ban, akarva-akaratlanul folyamatosan összehasonlítottam szülővárosom újdonsült lakhelyemmel, kezdve az alap dolgoktól (boltok nyitvatartása, árak, szolgáltatások, iskola, óvoda, stb.) egészen a lakosságot érintő összetettebb, mélyebb tényezőkig (művelődés, kulturális lehetőségek, fejlesztések, politikai helyzet). Azt sejtettem, hogy jelentős különbségek lesznek majd, de nem gondoltam volna, hogy ekkorák, azt meg végképp nem, hogy melyik település javára!

Montázs Makóról
Kezdjük az alap dolgoknál: mivel Makó egy 25.000-es mezőváros, már csak méreteit tekintve is sokkal több szolgáltató, sokkal szélesebb spektrumon nyújt különféle szolgáltatásokat. Lakiteleken hónapokba telt, míg egyáltalán megtaláltuk az összes boltot, mire rátaláltunk 1-2 eldugottabb helyen lévő játszótérre, arra hogy ki tudja kicserélni a gyerek kabátjában a cipzárt. Sokat segítettek Renáta kollégái, akik nagyon hasznos gyakorlati tanácsokkal láttak el minket (mit, hol, merre, melyiknél, mennyiért, stb.). Pár hónap múltán már pontosan tudtam, mikor kell menni a pékségbe, ha friss zsömlét szeretnék, melyik nap nincs nyitva a hentes és így tovább. Az árak nagyjából azonosak, holott azt hittem falun drágább lesz, de például a pékárukból sokkal nagyobb a választék és még olcsóbb is, mint Makón! Édesanyámék, amikor itt vannak nálunk, mindig visznek magukkal kovászos kenyeret… 

Az iskola és az óvoda, mint már írtam, ég és föld! Itt nem a pedagógusokra gondolok, mert azzal szerencsére mindkét helyen hatalmas szerencsénk volt (hála istennek csak aranyos segítőkész dolgozókkal hozott össze minket eddig a sors, bármelyik település, bármelyik intézményéről beszélünk), itt inkább a körülményekre, az épületekre, azok állagára, minőségére gondolok, illetve az általuk nyújtott extrákra. Lovaglás, úszás, só szoba, tornaterem, új játékok az udvaron, biciklitúrák, szüret, lovas kocsikázás és ez már mind az oviban, ráadásul ingyen! Makón ezekért havonta külön-külön is súlyos ezreket kellett volna szülőként fizetnem! Ezek mind-mind olyan dolgok, amiket magától értetődőnek vesznek az itt élők, de egy olyan embernek, aki már megtapasztalta, hogy milyen abba a bölcsibe vinni a gyerekét, ahol még mindig az a járólap van a mosdóban, amit még ő is koptatott, vagy az általános iskolának még mindig olyan a színe (már ahol még nem mállott le), mint az előző évezredben, amikor még apu is oda járt szolfézsra, az meg sem érti! Ezek a dolgok őszintén megmondom megleptek, mert ugye Lakitelek egy „falu”, itt minden csak rosszabb lehet, mint egy „városban”. Hát nem… sőt!
A tőserdei híd

A másik dolog, ami pozitív értelemben sokkolt, az a végtelennek tűnő kulturális- és/vagy szórakoztató rendezvények, a pezsgő társadalmi élet, illetve a hihetetlen mennyiségű aktívan működő civil szervezet! Természetesen Makón is nagyon sok civil szervezet van, egyiknek-másiknak tagja is voltam, de messze nincs annyi, mint itt, akik heti / havi szinten részt is vesznek települési rendezvényeken, vagy önmaguk szervezik azt. A teljesség igénye nélkül csak néhány olyan társaság, akik lépten-nyomon feltűnnek itt-ott: Faluszépítők, nagycsaládosok, önkéntes tűzoltók, maga a tűzoltózenekar, polgárőrök, lovas polgárőrök, citerazenekar, népdalkör és hogy haza is beszéljek picit néptáncosok, hagyományőrzők (Magyar Vándor-ló vagy a Gabi „bácsi” féle Muraközys ifjak) és még sorolhatnám napestig. Ezek nem csak nevükben és szellemiségükben létező csoportosulások, hanem aktív, „élő”, a mindennapokban is tevékenykedő csapatok!

Széna vagy szalma?

Ideköltözésünk évében nyáron például annyi rendezvény volt hétvégéről-hétvégére, hogy azon sakkoztunk folyamatosan, hogy melyiket hagyjuk ki és menjünk haza Makóra és melyik legyen, amikor maradunk. Néptáncfesztivál, rockfesztivál, Széna vagy Szalma illetve később a különböző kiállítások, színházi előadások, Pálinkaházi esték, bálok, szüreti felvonulás. A kultúrház nyitva volt az ifjaknak napestig, pingpong, csocsó, biliárd. Eközben a színpadon zenekari próba, a kisteremben „örömtánc”, mind-mind olyan dolgok, amik önkéntességen alapulnak és valahol a közösséget építik. Ha belegondolok egy makói nyárba, ahol akkoriban még volt egy néptáncos évadzáró, meg egy operett fesztivál, esetleg egy-két szabadtéri előadás – összevetve a települések méreteit, ebben a kategóriában sem szülővárosom diadalmaskodott…

Makón, ideköltözésünk idején, egy 19. éve hatalmon lévő városvezetés volt, ami a végére véleményem szerint már belefásult a vezetésbe és el is rugaszkodott erőteljesen a valóságtól, fogalma sem volt arról, hogy mi folyik a városában, de ez egy másik téma. Regnálásuk utolsó éveiben kézzel fogható fejlesztés, fejlődés nem nagyon volt, a város évek óta csendes letargiában leledzett, a lakosság folyamatosan fogy a mai napig, a fiatalok (köztük mi is) munka / boldogulás reményében elhagyják a várost. Ezzel szemben ideérkezésünk idején és azt követően egyik ámulatból a másikba estem, annyi változás történt a faluban: óvodafejlesztés, parkoló, iskola szigetelés, napelemek a fürdőben, körforgalom, piac, játszótér, hogy csak azokat mondjam, ami eszembe jut hirtelen. Makón is voltak gigaberuházások (Hagymatikum, buszállomás, sportcsarnok, Hagymaház), amiket szigorúan csak Makovecz tervezhette meg, de ezeken felül nem nagyon történt semmi. Így talán érthető, hogy én csodaként éltem meg ezeket a fejlesztéseket, mert nekem nem volt evidens, hogy folyamatosan fejlődik a település ahol élek - olyan városból jöttem, ahol a fenti fejlesztések felöleltek egy évtizedet! Sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy mennyi minden történt a faluban és remélem, hogy még történni is fog. Meg kell tanulni értékelni minden kis dolgot, örülni nekik, és nem pedig magától értetődőnek venni.

A politikai helyzetet 2013-ban: Makón egy 19 éve ismert cinikus, arrogáns, diktatórikus rendszer volt, ami nem fogadott el ellenvéleményt vagy tanácsot, a saját feje után ment, csak az ő véleménye lehetett a helyes. Ismerve a 2014-es választási eredményeket ez az út a saját vesztébe vezetett. Mint már írtam, a hangulat semleges, inkább letargiába hajló, panaszkodós, felig üres poharas volt. Ezzel szemben Lakiteleket, Makóról kiszakadva, egy általánosan mosolygós, jó közhangulatú településnek ismertem meg. Jó érzés volt itt lenni, ide tartozni. Ez a közhangulat jelenleg kevésbé ilyen jó, vannak akik próbálják azt sulykolni, hogy a falu megosztott, de ahogy én látom ez csak a hangos felszín, ezek az emberek bizonyos érdekek mentén / szolgálatában folyamatosan hangoskodnak, de a többség még mindig csendesen hallgat és megvan a véleménye. A szomszédok ugyanúgy szomszédok maradtak, a barátok ugyanúgy barátok, mert ugye azért mert valaki hangosabban kiabál, mint a többi, még nem azt jelenti, hogy neki van igaza!


Összességében, így visszatekintve az eltelt két évre, minden szempontból pozitívan csalódtunk a faluban, az összes addigi falukról alkotott félelmemre / negatív előítéletemre rácáfolt, sajnos azt kell mondanom, minden elemében felülmúlja szülővárosom. A dolgok jelenlegi állása szerint hosszú távra tervezünk itt, mert olyan helynek tartjuk a falut, ahol jó élni: kedves emberek, igaz barátok, jó körülmények, gyermekneveléshez ideális környezet. Ahogy beszélgetek a helyiekkel sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen kivételes helyzetben vannak, hisz ebbe születtek bele, itt nevelkedtek, az itt lévő csodákat maguktól értetődőknek veszik, pedig nem azok! Az, hogy jelenleg vannak negatív felhangok, megosztó megnyilatkozások, azok idővel majd elmúlnak: ahogy változik a széljárás, úgy változnak majd ezek a hangok is. Remélem Lakitelek újra az a mosolygós, barátságos kis falu lesz, mint ami volt, hisz már majdnem most is az!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése