2016. augusztus 16., kedd

SZMK gyűlés, együtt gondolkodás


„Nincs szükség petícióra, nincs szükség aláírásokra, közös együttgondolkodásra van szükség.”

Zobokiné Kiss Anita, 2016.08.10, Balatonfüred

 Az Eötvös iskola SZMK vezetősége 2016. augusztus 15. 18:00 órára egy egyeztetést hívott össze az iskola-összevonással kapcsolatban. Meghívtak minden képviselőt, a polgármester asszonyt, Olajos igazgató urat és a szülőket is. A polgármester asszony és az igazgató úr is nyári szabadságát töltötte, de az iskolát az igazgató helyettes asszony képviselte. Az önkormányzat részéről senki sem jelent meg: egyetlen képviselő sem jött el és bár az alpolgármester úr már visszatért szabadságáról, ő sem érezte szükségét annak, hogy tiszteletét tegye és „közösen együttgondolkodjon” a szülőkkel és a pedagógusokkal. Egyedül Csikós Mihály hívta fel Icut tegnap délután, hogy ő semmi értelmét nem látja ennek az egyeztetésnek és nem fog eljönni. Ma reggel olvastam, hogy Dakóné Csilla kiírta a Facebook oldalára, hogy nem jönnek el a képviselők az egyeztetésre, mert nincs itthon sem a polgármester asszony, sem az igazgató úr. Az iskola megoldotta a helyettesítést, minden információt megkaptunk igazgatóhelyettes asszonytól – köszönjük neki. Bármikor előfordulhat az, hogy egy vezető akadályoztatva van, nem tud valahol megjelenni. Erre valók a helyettesek. Úgy tűnik az önkormányzatnál ez másképp működik… 

Mindamellett egy nagyon jó hangulatú, hőzöngésektől mentes, tanulságos két óra volt. Mind az alsós, mind a felsős tanítók / tanárok elmondták, hogy milyen problémákat okozna egy ilyen összevonás, illetve az igazgatóhelyettes asszony is hosszasan ecsetelte, hogy fizikailag, oktatásszervezési oldalról miért nem megvalósítható az összevonás. Ami szomorú, hogy eddig meg sem kérdezték őket a dologról, most hogy itt voltak, meg nem volt aki megkérdezze őket. Harmatosné Julika néni, Darabos Márti, több pedagógus illetve szülő mondta el a félelmeit, kétségeit, de sajnos senki nem volt ott a döntéshozók közül, aki meghallgatta volna őket. 

 Bejárva az épületet, a tantermeket és megvizsgálva a jelenlegi gyermeklétszám adatokat, így elférne a teljes iskolai létszám a főépületben.”

Zobokiné Kiss Anita levele Olajos Istvánhoz

 Az igazgatóhelyettes asszonytól megtudtuk, hogy ő vezette körbe a polgármester asszonyt a nagy iskolában, de akkor semmilyen információt nem kapott arról, hogy mi ennek a látogatásnak a célja. Csak az igazgató úr leveléből értesült arról, hogy ez a szakmai bejárás volt az alapja annak a levélnek, amiben Zobokiné részletesen kifejti, hogy melyik termet kellene ketté osztani, hová kellene ajtót vágni, stb.
Az összevonás alapvető indoka az, hogy meg kell menteni a Lévai iskolát a KLIK-től. Kérdésre válaszként megtudták a szülők, hogy az iskolát nem veszi el a KLIK, az továbbra is a falu tulajdona marad (sőt mivel elég mélyen oda van betonozva elvinni sem tudják), csak a fenntartás lesz az állam feladata, az épületek tulajdonosa továbbra is Lakitelek lesz.  
Ezek után többen kifejtették a véleményüket a dologról. Ez megtekinthető lesz majd az interneten, mert az SZMK kérésére Belicza Bandi felvette a találkozót.


Sajnos nagyon sok nyitott kérdés maradt megválaszolatlan:
  • Szakértőkkel egyeztettek e már az összevonásról?
  • Megfelel e majd a nagy iskola a törvényi előírásoknak, ha még 100 gyereket zsúfolnak bele?
  • Mi a valós indoka az összevonásnak?
  • Ha nem kell megmenteni a Lévai iskolát, akkor van e értelme erőltetni konténeres étkezdével és zsúfolt tantermekkel az összevonást?
  • Ér e annyit egy közösségi tér, lakodalmas ház, bálterem vagy akármi, hogy emiatt a gyermekeinknek nélkülözniük kelljen, kevesebb és rosszabb körülmények között tanulhassanak, taníthassák őket? 

A szülők megválaszolták maguknak ezeket a kérdéseket, de tegnap párbeszéd és együttgondolkodás csak a szülők és a pedagógusok között volt. Nekik viszont jól ment…

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése